dimarts, 19 de desembre del 2017

L'amistat


Descriu el teu o la teva millor amiga, física i psíquicament (caràcter). Què és el que més t'agrada? Per què? Quin espai ocupa a la teva vida?


La meva millor amiga és una nina rossa, de pèl rissat, ulls blaus, i sobretot preciosa.
És una nina molt carinyosa, menys quan la despertes. A jo sempre m'ha tractat amb molt de carinyo i mai m'ha fallat.
És una nina molt sincera i sempre està al meu costat passi el que passi.
Li puc contar 1000 vegades el mateix problema, i 1001 vegades m'ajudarà.


El que més m'agrada d'ella és que mai m'ha deixat tota sola en cap moment, desde els 13 anys que duim juntes, i no ens hem separat ni un moment. Pareixem més germanes que amigues.
També m'agrada molt d'ella que és bona nina, se fa estimar molt i sempre s'ha duit molt bé amb la meva família.


Ella per jo ho és absolutament tot. Gràcies a ella he superat moltíssimes coses, i mai he necessitat dir-li quan estic malament, ella ho nota només amb mirar-me.
I esoooooo, que l'estim amb locura i que mai mai mai me'n aniré del seu costat.








El meu millor amic és un nin d'ulls marrons, moreno i alt.
És un nin massa bromista, li encanta fer riure i riure ell també.
Sempre que el necessit el tenc. Sempre em fa poemes bonics i detalls que me demostren que no fa falta dir t'estim perquè l'altre persona ho sapi.


El que més m'agrada és la seva manera de ser i com és amb jo. A vegades hem tengut qualque roce però sempre ho hem arreglat. També m'agrada que és molt sincer i si alguna cosa li molesta i té ganes de dir qualque paraula mal sonant, se la guarda, al manco amb mi.


El conec des dels 3/4 anys, que anàvem a "parbulitos" junts, però a primària ens vàren posar a classes diferents i ens vàrem distanciar pero fa 4 anys (quan vàrem començar l'institut) vàrem retomar els moments que vàrem perdre. Ell per jo és dels nins més importants que tenc, i es poden comptar amb una mà.
L'estim molt i cap baralla farà que canvii d'opinió.



dilluns, 18 de desembre del 2017


La tristesa.

Resultat d'imatges de La tristesa


La tristesa tristor és una emoció primària, útil i necessària, tots sentim en algun moment. 
Serveix per generar empatia als altres, és doncs una manera de demanar acompanyament, comunicació i ajuda. 
En algunes cultures, com l'occidental actual, es considera negativa i vergonyosa mentre que a la majoria és, com la resta d'emocions, positiva. 
La tristesa va acompanyada d'una reducció de l'activitat cognitiva i conductual. No s'ha de confondre amb la depressió
Fisiològicament, pot arribar a provocar alteracions en la son i ganes de menjarmals de cap, absència de menstruaciópalpitacions i sensació de cansament.
Totes les emocions són bones al sentir-les però sense abundància, menys la ràbia,etc...que ja es sobreenten que són negatives.

Navidad

Resultado de imagen de navidad

                  1. Te gusta la Navidad? Por qué? Explícanos qué esperas de estas fiestas (15 líneas mínimo).

Sí me gusta. Porqué es una época de regalos y sobretodo de felicidad en família. 
Creo qué eso es lo que más me gusta, qué se reúne la família. Pero también hay una parte qué no me gusta tanto, y es que; no puedo ver ya a mis abuelos de parte de padre. Primero falleció mi abuelo a principios de este año y por desgracia no pude despedirme de él. Unos pocos meses más adelante murió mi abuela, a la que yo quería muchísimo. Porque con el abuelo y la hermana de mi padre no nos llevábamos muy bién pero mi abuela, pobrecilla, digamos qué fué un "títere"... Y bueno..

Yo estas fiestas no espero regalos, ni nada.
Sólo espero poder pasar una buena navidad junto a mi abuelo, lo mejor de mi vida, ya qué dentro de poco tiene que hacerse una operación bastante riesgosa, sin contar los porblemas pasados hace pocos meses.

También con mi tío, el cuál se puso mal al mismo tiempo qué mi abuelo, también estuvo muy grave y me gustaría no malgastar el tiempo qué quede, sea mucho o poco.

Y también como último pero no menos importante; con mi abuela. Ella no está "enferma", pero la edad y los años pesan y quiero pasar todo el tiempo posible a su lado. Mi segunda madre, y a la qué quiero con locura. 

dimecres, 13 de desembre del 2017

Vinyoli

1. Cerca el significat de la paraula ingràvida. 
Ingràvida vol dir que és lleuger, sense pes.
Quin significat té al poema?

  2. Explica el significat del títol en referència al poema.
Jo crec que s'arrefereix a una persona estimada que ja no té, per això diu que és ingràvida i també que havien dormit en llits "separats".

  3. Amb què identifica la casa enrunada?
Amb una casa en ruines.


        

Eres on eres

Eres on eres by Joan Vinyoli
Eres on eres, a photo by Joan Vinyoli on Flickr.
                             Eres on eres,
et movies ingràvida, però
no sense objecte.
                            I en obrir la porta
de la casa enrunada on havíem passat tota la nit
en llits separats, eixí la matinada
silenciosa, de safrà. […]
J.Vinyoli

Expressió escrita



    1. Explica com vares descobrir que els reis màgics eren els teus pares i com et va fer sentir.
M'ho va dir la meva millor amiga, i també una vegada vaig veure els regals dins una bossa quan els meus pares els vàren anar a comprar.

    2. Explica el que vol dir aquesta frase: "Els reis sí són màgics perquè els pares són capaços de fer màgia per tal d'aconseguir veure aquella lluentor especial als ulls dels seus fills".
Vol dir que els nostres pares són capaços de fer-se passar pels reis i comprar-nos regals només per veure les nostres cares d'emocionats i d'alegria. Són lo millor.

dilluns, 4 de desembre del 2017

L'accentuació

Resultado de imagen de accentuacio

Exercici 1. Accentua totes les paraules que calgui de les paraules agudes que tens a continuació: 

jardí, país, cançó, camió, allí, aquí, arròs, però, cantés, això, gairebé, pogués, pagès, després, carretó, cafè, només, faré, farà, Ramón, passegés, segon, exclòs, atèn, irlandès, rodó, compraràs, palau, cigró, intern, puré, germà, nerviós, algú, congrés, plataner, autobús, nové, perquè, excursió, espós, màquina, suplica.

Exercici 2. Accentua totes les paraules que calgui de les paraules planes que tens a continuació:

pomes, portéssim, préstec, préssec, barraca, públic, origen, fenòmens, cérvol, tinguérem, economía, tinguéreu, núvol, policia, telèfon, mòbil, compréssiu, estòmac, córrer, sòlid, caràcter, càstig, àngel, obríssiu, recórrer, créixer, néixer, érem, éreu, il·lògic, plàstic, dèbil, témer, fotógrafía, diguéssiu, diguéssin, suplica, màquina.

Exercici 3. Accentua totes les paraules que calgui de les paraules esdrúixoles que tens a continuació: 

església, ciència, història, víctima, glòria, victòria, intendència, estàtua, fórmula, família, infància, pólvora, quilòmetre, indústria, colònia, solitària, ànima, memòries, gàbia, misèria, independència, matèria, tómbola, influència, galàxia, farmàcia, Eulàlia, assistència, màquina, súplica.

 Exercici 4. Completa els espais en blanc amb un dels mots que et donem.

ÉS/ES: ....Es...... diu que demà vindran. No ..és........ el que em pensava.
BÓTA/BOTA Si trobes la meva ....bóta......, omple-me-la de vi. La sola de la .bota........ se m’ha foradat. MÉS/MES Posa-me-n’hi un pèl ....més...... El ...mes....... entrant començarà les vacances.
MOLT/MÒLT Quan vaig arribar al molí, ja havien .....mòlt..... la meitat del gra. Van cridar .....molt..... ,però no va passar res.
NÉTS/NETS Un dia em presentarà els seus .....néts..... Fes el favor de deixar els vasos més ..nets........
SÒL/SOL El preu del ..sòl........ preocupa la gent. Em vaig trobar molt ...sol.......
TE/TÉ A quina hora preneu el ..te........? .......Té..., i no me’n tornis a demanar més.
ÚS/US No ......us.... entendré mai: no dèieu que us n’anàveu? Quin .....ús..... vols fer d’aquesta informació? VENEN/VÉNEN Si han dit que ja ...vénen....... , esperem-los. m’han assegurat que cada dia ho ..venen........ tot. BÉNS/BENS No tots els ...béns....... del ramat pertanyen al mateix amo. Tothom diu que posseeix molt ..bens....... immobles.
DEUS/DÉUS Els ...deus....... mil pessetes del dinar d’ahir. Els romans adoraven diversos ...déus....... DÓNES/DONES Si avui et porten les pastilles, demà els les ..dónes....... M’han dit que les ..dónes........ són al cinema. SON/SÓN Veure aquesta pel·lícula em a venir .son......... Si .són......... les nenes, crida-les.
JÓC/JOC Les gallines, a les vuit, van a .....joc..... Sense vosaltres no podem començar el ....jóc...... MÈUS/MEUS Se sentien uns ....mèus...... esgarrifosos. Ahir em vaig deixar els ....meus...... apunts.
MON/MÓN Li agradaria canviar el ....món...... No heu pas vist ....mon...... germà?
OSSOS/ÓSSOS No pot treballar perquè té desgast d’....óssos...... Han canviat la gàbia dels .....ossos.... del parc. SÈU/SEU Van untar les rodes del ...seu....... cotxe amb ...sèu.......

Exercici 5. Fixa’t ara en les paraules d’una sola síl·laba i accentua les que han de dur accent. 

1. Aquest mes farem vacances i tindrem més temps per llegir. 2. T’he fet una tassa de cafè, perquè sé que el tè no t’agrada. 3. Avui no fa gens de sol. 4. Us van deixar la casa ben neta i arreglada. 5. Al mercat venen mores. 6. L’avi dóna un pastís al nét. 7. Vénen cada dia a les quatre. 8. En aquest món tot són problemes. 9. No sé qui soc ni què vull. 10. L’ós té el pèl llarg. 11. És un joc molt divertit. 12. Què fèu ara? 13. Com més estudia més sap.

Exercici 6. Fes el mateix que en l’exercici anterior.

1. La dona d’en Jaume dona fruits als nets. 2. El director és fora. 3. Vosaltres feu més feina que ells. 4. Digueu-li que no es queixi, que això no és veritat. 5. Mon pare va fer la volta al món. 6. Què fas aquí tan sol. 7. Tú sempre vens sol i vens tot el gènere. 8. Ells són els únics que no tenen son. 9. Es un pel difícil. 10. Té molta vergonya.

Exercici 7. Accentua els monosíl·labs es / son quan calgui.

1. En Robert és molt espavilat. Ja ho era de petit. 2. No sé què es pensa, però no es poden anar dient aquestes mentides. 3. Es considera una bona persona, perquè és molt simpàtica. 4. Aquells nois es diuen Joan i Albert i són molt trempats. 5. Cal guardar la fruita a la nevera perquè si no es podreix. 6. Aquests nens són una colla de mandrosos, sempre tenen gana i son. 7. La Maria ja és grana: ara ja es pentina i es renta la cara tota sola. 8. No sé com es pot haver imaginat una cosa així. Es molt recargolat. 9. En aquell restaurant es menja molt bé, tenen un menú molt variat. 10. Comprar aquesta casa és una bona oportunitat. Si no ho fem, es pot apujar el preu.

Exercici 8. Accentua els mots que calgui dels següents textos.

1. Quan el capità dels soldats va tornar al palau a explicar altra vegada el que els havia passat, el rei es posa fet una furia i va fer tancar a la presó tota tropa que havia fet guàrdia. L’endemà va esser el rei mateix el qui va vetllar el difunt a l’esglesia. 2. Quan Frank J. Watson, corresponsal de l’Exèrcit de l’Aire dels Estats Units, desembarca al Japó a finals de l’any 1945, no podia sospitar que la missió que el duia en aquest pais li permetria reveure, després de llargs anys i en circumstàncies penoses, el seu amic camarada d’universitat, Sikamura. Els dos homes s’havien conegut a Filadelfia, on acabaven llurs estudis, l’any 1937, i per bé que fóssin de nacionalitat i raça diferents havien experimentat alhora l’un per l’altre una amistat franca i sòlida.
 Exercici 9. A cada un dels titulars de diaris següents hi ha almenys dues paraules que han de dur accent. 

1. La crisi econòmica afecta el camping. 2. Pregó popular contra l’austeritat, imaginació 3. La nit del correfoc, el centre hospitalari tindrà un servei d’urgència d’oftalmología 4. Aquest hivern es podrà anar al poble per un camí asfaltat. 5. Nova polèmica en la sanitat britànica. 6. Gran violència en un temporal a Astúries. 7. Solsona esdevé plató de cinema uns quants dies. 8. L’illa de la fàbrica nova, un espai pendent de solució. 9. El servei d’informació de bloc obrirà les portes la setmana vinent amb una nova fesomía. 10. Conservatori i arts i oficis obren un període d’inscripció.

Exercici 10. Posa els accents que falten.

Vaig tenir la precaució de posar al dessota les matèries més inflamables i, en pocs moments, tot crema a flama viva. Per evitar sospites, vaig esser dels primers a fer soroll. Com us podeu imaginar, tot el campament quedà sorprès i esbalaït, i la conclusió general fou que els guàrdies havien estat subornats i que havien fet falta set o vuit regiments de la fortalesa per a aquella completa destrucció de llur artilleria.

divendres, 1 de desembre del 2017

Elogi de viure

 


 ELOGI DE VIURE

Estima el teu ofici,
la teva vocació,
la teva estrella,
allò pel que serveixes,
allò en què realment
ets un entre els homes,
esforça’t en el teu quefer 
com si de cada detall que penses,
de cada paraula que dius,
de cada peça que poses,
de cada cop de martell que dones,
en depengués la salvació de la humanitat.
Perquè en depèn, creu-me.

Si oblidant-te de tu mateix
fas tot el que pots en el teu treball,
fas més que un emperador que regeix
automàticament els seus estats;
fas més que el qui inventa teories universals
només per satisfer la seva vanitat,
fas més que el polític, que l’agitador,
que el que governa.

Pots desdenyar tot això
i l’adobament del món.
El món s’adobaria bé tot sol,
només que cadascú
fes el seu deure amb amor,
a casa seva.

Joan Maragall   RIMA VOCAL    27 versos    7 síl·labes

1. Penja una imatge representativa del poema.
2. Tema del poema.
Tracta sobre què una persona fa tot el possible per els altres.
3. Anàlisi mètrica del poema (rima consonant o assonant, número de versos i síl·labes)
4. Cerca el significat de les paraules en negreta.
Quefer: 
Regir: És exercir una autoritat sobre una persona o colectividad.
Vanitat: Orgull.
Agitador: Qualsevol dispositiu o màquina destinada a assolir l'homogeneïtat d'un medi.
Desdenyar: Menysprear, rebutjar per poc valuós.
Adobament: Acció d'adobar o d'adobar-se.
 5. Opinió personal.

Els numerals Escriu en lletres els numerals següents: 24.563.716 flors vint-i-quarte milllons cinc-cents seixanta tres mil ...